| ||||
|
Föreläsningar 2018Om inget annat anges så är vi i våra lokaler på Gamla Väsbyvägen 5, mitt emot Vreta Handel.Anmäl om du vill delta till info@bbviroslagen.se Medlemmar i Byggnadsvårdsföreningen har rabatt på de flesta föreläsningarna. Vi lägger ut föreläsningarna här när de är färdigplanerade. Se även kalendariet på förstasidan. Ulf Henningsson, civilingenjör och specialist på ler- och halmbygge, visar och berättar om våtrum i lera. Tid: Lördagen den 24 augusti klockan 14-16. Avgift: 85 kr, 65 kr för medlemmar i Svenska byggnadsvårdsföreningen. Fika ingår. Sista anmälningsdag: 20 augusti 2019. För mer information se beskrivningen (PDF). Föreläsning med tapetmakare Mats Qwarfordt Datum: Lördagen den 17 februari klockan 14.00-16.00 Avgift: 100 kr, 80 kr för medlemmar i Svensk Byggnadsvårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer information se kursbeskrivningen (PDF). Föreläsning med Ulrika Rydh Datum: Lördagen den 17 mars klockan 14.00-16.00 Avgift: 90 kr, 70 kr för medlemmar i Svensk Byggnadsvårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer information se kursbeskrivningen (PDF). Föreläsningar 2017Föreläsning med byggkonsult Bengt Adolfi Datum: Lördagen den 7 oktober klockan 14.00-16.00 Avgift: 130 kr, 110 kr för medlemmar i Svensk Byggnadsvårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer information se kursbeskrivningen (PDF). En eftermiddag som handlar om några av de mest beprövade och använda byggmaterialen i världen: lera och jord. Med dagens höga krav på boendekvalitet, energihushållning och inomhusklimat har lerbaserade byggmaterial en given plats och kan lösa många problem. Lördagen den 20 maj 2017 klockan 12.30 -17.30 Avgift: 465 kr. För mer info se beskrivningen (PDF). Lördagen 4 mars den klockan 14-16.00 Föreläsning med byggkonsult Bengt Adolfi.
Avgift: 130 kr, 110 kr för medlemmar i Svensk Byggnadsvårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer info se beskrivningen (PDF). Föreläsningar 2016Föreäsning med Lars Sjöberg, konsthistoriker och författare med livslång passion för vackra och funktionella hus och möbler. Avgift: 130 kr. 110 kr för medlemmar i Svensk Byggnads- vårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer information, se beskrivningen (PDF). Anmäl dig med epost till info@bbviroslagen. på 1700- och 1800-talet Föreäsning med Lars Sjöberg, konsthistoriker och författare med livslång passion för vackra och funktionella hus och möbler. Avgift: 130 kr. 110 kr för medlemmar i Svensk Byggnads- vårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer information, se beskrivningen (PDF). Anmäl dig med epost till info@bbviroslagen. Workshop/arbetsseminarium del 2 Lördagen den 19 mars 2016 klockan 13-15:30. Arbetsseminariet har tema pappspänning samt hur man blandar och målar med limfärg. Seminariet hålls av Anders Furuvik, målare med inriktning mot byggnadsvård med mångårig erfarenhet från Skansen, Stockholms läns museum och Stadsmuseet. Avgift: 120 kr, 100 kr för medlemmar i Svensk Byggnadsvårdsförening. Kaffe och kaka ingår. Antal deltagare: 12 För mer information, se beskrivningen (PDF). Anmäl dig med epost till info@bbviroslagen. Lördagen den 13 mars 2016 klockan 14-16. Linda Lindenau, seglingsinstruktör, skeppare, långseglare, föreläsare och författare berättar om och visar bilder från segling över Drakes sund, natthamnar med extrem förtöjning, lynnigt väder och iskallt vatten, pingviner och miljöregler, coola och mindre coola skeppare. Linda kommer även att tala om mod, om att våga och om att vara kvinna till rors. Avgift: 75 kr, 60 kr för medlemmar i Svensk Byggnadsvårdsförening. Kaffe och kaka ingår. För mer information, se beskrivningen (PDF). Anmäl dig med epost till info@bbviroslagen. Workshop Lördagen den 13 februari inleder vi en serie med arbetsseminarier/workshops som alla bygger på TV-programmet "Det sitter i väggarna". Vid första tillfället kommer vi att prata om äggoljetempera, visa hur man blandar till den, och prova att måla med den. Vi visar även hur man blandar till brunfernissa och hur man målar med den och visar prover på golv målade i olika nyanser och med olika mönster som ska ge inspiration. För mer information, se beskrivningen (PDF) Föreläsningar 2015Lerklining, föreläsning och demonstration. Lördagen den 28 november 2015 klockan 12-17. Föreläsare: Johannes Riesterer, lerbyggare och ugnsmurarmästare.. Avgift: 450 kr. Kaffe och kaka ingår. För mer information, se beskrivningen (PDF).
Den svenska papperstapetens historia.
Grundläggande förutsättningar för att lyckas med trädgården och
köksträdgården. Föreläsningar 2014Temaföreläsning : Globala, regionala och personliga drag i folkkonst och slöjdOnsdagen den 10 december kl 19.00. Föreläsare är Johan Knutsson, professor i möbelkultur vid Linköpings universitet. Han har under många år varit ansvarig för Nordiska museets samlingar av folkkonst, allmogeinredningar och slöjd och har publicerat en rad böcker och artiklar i ämnet. För mer information, se beskrivningen (PDF). En utflykt till mustigt - blommigt - friskt interiörmåleri i Roslagen. Söndagen den 28 september Vi besöker 3 enastående miljöer - historiska, samtida och tekniskt sköna. Resans första mål är Kista hembygdsgård och därefter bär det vidare till blomsterkungen i Hallboda. Resan avslutas i Bergshamra. Samling 10.00 vid återvinningen på Knutby torg i Norrtälje. Avgift 150 kronor. Vi samåker i egna bilar - viktigt att du anmäler om du har bil eller inte. Tillbaka runt 16.00 Anmälan till johnny.rosen@telia.com Från lera till kakel Lärdagen den 13 september klockan 15.00 -16.30 Kakelugnsmakare Rolf Lundholm, med 56 års erfarenhet av eldstäder, ger en historisk återblick över kakelugnens utveckling i Sverige och i övriga Europa. Rolf kommer även att visa utrustning för tillverkning av listverk. Torsdagen 24 april kl 18.30-20.30 Bygg sunt med Cathrine Bülow.
Gösta Ulvfot visar grunderna i tagling och splitsning. Vi diskuterar olika tekniker och verktyg och du får tillfälle att pröva på bl. a. lagd och sydd tagling samt ögon- och kortsplits på slaget tågvirke.
Lördagen den 8 februari kl 15-17. Bitte Marelius berättar om hur den svenska halmslöjdskulturen föddes. Kom och pröva på att göra din egen korndocka.
Hur konstruera, bygga och underhålla en båt. Jürgen Sass, en av våra mångsidigaste båtkonstruktörer berättar och samtalar utifrån sin livslånga erfarenhet som konstruktör och arkitekt. Föreläsningar 2013Lera som byggmaterial
Växtbytarkväll Sittmöbelns historia - från antiken till IKEA
Den svenska papperstapetens historia Färg som miljöskapare
Fönsterrenovering och underhåll (introduktion) Knop, stek och splits; rätt knop vid rätt tillfälle En byggnadsvårdares/timmermans vardag Vårrustning av träbåtar Båttraditioner i Roslagen Hampa som byggmaterial Byn ur ett agrarhistoriskt perspektiv. Bebyggelse och markanvändning från medeltiden fram till idag. Roslagens seglande jakter Sittmöbelns historia |
|
||
Uppdaterad 2023-03-16 |
||||
© Båt & Byggnadsvård i Roslagen 2012-2016 |